Skip to main content

Sushi

Tegin reedel esimest korda kodus ise sushit. Et midagi "vanuse" tõttu kaduma ei läheks, panin jooksvalt kirja mida tegin ja kuidas ja kui palju maksma läks ja kui maitsev ikka oli ;)

Kirjutatud 02.02.2013:

Panen enda jaoks kirja, mida ja kui palju kasutasin ning kuidas tegin - teinekord hea vaadata.

Alustasin riisiga. Kaalusin välja 0.5 kg riisi (Veskimati pudruriis), mille pesin külma veega korralikult läbi. Seejärel panin riisi külma veega keema (0.65l vett). Lasin riisil korralikult keema hakata, seejärel vähendasin kuumust ja lasin 15 minutit pliidil podiseda. Edasi juba pott tulelt maha ja "tõmbama" u 15 minutiks. Ei seganud ega tõst potilt kaant üles. Täpselt nii nagu õpetati :)

Samal ajal nokkisin lõhetükilt "kondid" välja ja viskasin lõhe sügavkülma. Puhastasin avokaado, kurgi, natuke hiinakapsast, natuke rohelist sibulat. Lõikusin kõik ribadeks. Samuti otsisin välja eelnevalt keedetud ja külmutatud krevetid. Kurgid maitsestasin wasabi pulbriga.

Jahtunud riisile (kaalusin eelnevalt u 500-600 grammi välja, ülejäänud läks pojale söögiks) lisasin 40 ml sushiäädikat, 10-11 gr suhkrut ja 3-4 gr soola (eelnevalt segasin need omavahel kokku). 

Panin eraldi kausi sisse veega pooleks lahjendatud veiniäädika (et riis näppude külge ei kleepuks).

Bambusmatt ja norileht valmis seatud, "heitsin" riisi sinna peale ja täidise samuti.

Kasutasin ära kõik 5 nori lehte ja seega sain 5 makirulli (need omakorda lõikasin kõik 8 tükiks, kokku 40 tk). 

Minu makirullid sisaldasid:
1. kurk, avokaado, hiina kapsas, sibul
2. lõhe, krevetid, avokaado, sibul
3. lõhe, krevetid, kurk, sibul
4. lõhe, avokaado, toorjuust
5. lõhe, kurk, toorjuust

Tegin rullid valmis ja viskasin külmkapi "laagerduma". 

Enne sööma asumist tegin pulbrist valmis wasabi (1.5 tl pulbrit andis sellise paraja portsu).

Hinnakiri kah.

Korduvalt saan kasutada bambusmatti (3.09 €).

Tänase 5 makirulli hinnad:

Pulgad (2 paari/10-st) 0.25€
Nori lehed (5tk pakis) 2.59€
Wasabi pulber (1/10 kogu purgist) 0.4€
Sojakaste (1/5 kogu pudelist) 0.4€
Marineeritud ingver (1/5 kogu purgist) 0.8€
Veskimati pudruriis o.5 kg 1.2€
Kurk (100 gr) 0.3€
Avokaado (50 gr) 0.2€
Toorjuust (30 gr) 0.5€
Roheline sibul (3 vart ehk) 0.2€
Krevetid (kümmekond tükki) ~0.2€
Lõhe (100 gr ehk) 1€
Sushiäädikas (40 ml/200-st) 0.5€

Soola ja suhkrut lisama ei hakka.

Kokku: 8.54 ehk ümardame 9€ peale.Tundub, et hakkan seda külalistele pakkuma kui odavat toitu ;) Sest kui üks makirull (selline korralik koos kalaga) maksab sushikohvikus 7-12-... €, siis kodused on vähemalt 5 korda odavamad :)



Järgmiseks korraks endale:
  • 0.5kg riisist tuli lõpuks välja ainult 900 gr valmis riisi, ülejäänud jäi kõrbenuna potipõhja. Seega tuleb muretseda parem pott ja järgmine kord võtta alguses rohkem riisi. 900 gr riisi andis aga lõppkokkuvõttes 6 makirulli (ühe tegin hiljem, kui olin nori juurde saanud).
  • Riisi võiks natuke rohkem keeta (ajaliselt siis). Mõni riisitera oli natuke liiga kõva. Muidu aga kleepus superhästi ja maitsestamine kukkus ka hästi välja.
  • Tee ameerika makisid ka! Ja osta seesamiseemneid :)
  • Proovi jaapani omletti teha. Krabipulkasid varu eelnevalt.


Ja kes tahab õppida, kuidas sushit teha, siis Tiina-Mai Väikese Päikese lastehoiust õpetab väga hästi! :) Tasub silm peal hoida, küll ta varsti jälle ühe kursuse teeb. 

Aitäh! :P Maitsev nädalavahetus oli...
 

Comments

Kairi said…
Väga uhke lauatäis! :)
Me oleme ka mõned korrad teinud ja viimasel korral ma täiesti ketserlikult panin riisile vett rohkem kui ette nähtud ja keetsin kauem, st maitsesin, et poleks enam kõvu terasid; väga rahule jäin :D
Kadri Kivistik said…
Mul on ka tunne, et tuleb vett rohkem panna, paksema põhjaga pott vaadata ja kauem keeta :P Ja õnneks külmkapis oli lahti lõikamata rullipoolikuid veel - kahekesi süües ei taht kohe kõiki korraga lahti lõigata. Aga tõeliselt mõnus vaheldus muule toidule :P
Anonymous said…
Tere!
Tahaks ka kunagi proovida ja lugesin seda juttu väga tähelepanelikult.

Aga kas lõhe jätadki külma???


Miks neid üldse külma peab panema???
Kadri Kivistik said…
Lõhe jätsin umbes 20-ks minutiks sügavkülma, sest siis on parem fileed ribadeks lõigata. Muidu on väga pehme ja lödi.

Ma soovitaks kõigepealt ikka koolitusel käia. Näed ära õige riisi (kui kleepub jne), saad teada kui palju võiks riisi norilehele panna jne. Ma ise poleks küll kodus tahtnud kohe katsemata hakata :)
Ajad siin sushi isu peale ;) Ma käisin täna juba kraami kokku ostmas
Kadri Kivistik said…
:P Hea on nakatada hea kraamiga :P