Skip to main content

Väike lapitekk ja lapitekkide pildistamisest

Mõnda aega tagasi otsisin hoolega häid õpetusi teemal kuidas oma lapitekke pildistada. Otsisin häid näidispilte, surfasin mööda Pinteresti ja Google Images lehekülgi ja jõudsin tõdemusele, et osad pildistavad alati oma töid hästi ja siis ülejäänud nii kuidas kunagi. Vaatasin enda tehtud tekkide pilte ja teadsin, et ma kuulun teise kategooriasse. Üldjuhul on teki üle andmisega kiire ja pildistamise jaoks eraldi aega planeeritud ei saa. Hea kui tekkki õigeks ajaks valmis saab :) 

Nii ma leidsin ühe toreda nimekirja, missuguseid pilte võiks/peaks alati oma lapitekist tegema: How to take photos of quilts: 10 photos you should take. Ehk eesti keeles: "Kuidas teha lapitekkidest pilte: 10 pilti, mida peaksid tegema." Võtsin sellest artiklist eeskuju ja proovin selgitada/tõlkida ning muidugi lisan ka oma arvamuse.

Miks üldse oma tekke pildistada? Kui plaanid lapitekid ära kinkida, müüa või annetada, siis pärast ei ole sul võimalik enam neid vaadata ega pildistada. Tekke kasutades need vananevad ja varsti võibolla ei mälegi, kuidas nad alguses välja nägid. Minu jaoks on oluline ka, et saan oma blogisse lisada pildid oma tekkidest - need on minu portfoolioks, päevikuks ja ideede andjaks. 

Siin on siis nimekiri, millised pildid peaksid oma lapitekkidest tegema:
  1. Terve lapitekk
  2. Foto, kus (pea) terve kaadri täidab lapitekk
  3. Lähivõte
  4. Horisontaalne foto
  5. Tekk osaliselt voldituna
  6. Lapitekk mööblil
  7. Tepingud
  8. Tagumine külg
  9. Kant
  10. Lapitekk kasutuses
Proovin lähemalt selgitada ja mõne oma suvel õmmeldud tekist tehtud fotoga ilmestada.

1. Terve lapitekk

Hea oleks, kui terve tekk oleks sirgelt ja tervenisti pildil. Selleks on kõige parem tekk kinnitada (kasvõi kahepoolse teibiga) seinale, mis piisavalt sirge ja mis ei tõmba kogu tähelepanu tekilt ära. Näiteks Õmblusmamslil on tehtud väga hea süsteem, kuidas ta alati saab tekid ilusti täissuuruses pildi peale (link siin). 

Hea oleks, kui pildistada saaks loomulikus valguses ja seetõttu võib ka lihtsalt õues pilti teha (keegi hoiab või on kuskile aiale või seinale kinnitatud).

2. Foto, kus (pea) terve kaadri täidab lapitekk

See on tavaliselt foto, mille ma unustan tegemata. Kui tekk täidab terve kaadri, siis on üldjuhul tekk piisavalt ligidalt pildistatud ja näeb paremini teki mustrit, värve ja kõrvalised asjad ei sega (tõmba tekilt tähelepanu). Foto huvitavamaks muutmiseks võib tekki ka voltida, keerdu ajada või osaliselt ka tagumist poolt näidata.

Minu pea kogu pildiraami täitnud tekk.

3. Lähivõte

See foto võib olla ka ainult ühest lapiteki plokist - päris paljudel lapitekkidel on plokid nii keerulised, et patt oleks seda ilu lähedalt näitamata jätta! Lähivõttelt saab aimu kanga tekstuurist, värvidest ja lapiteki tepingutest. See on midagi, mille ma tavaliselt ära unustan. Tahaks ju kogu tekki näidata, mitte kaameraga selle vastu ronida. 

4.
Horisontaalne foto
Mõnikord on hea, kui tekist on erineva formaadiga pilte - enamasti kipuvad piklikud tekid pildile just püstkaadrina jääma, kuid erinevatesse pildikeskkondadesse (Pinterest, Instagramm ja ka näiteks Facebooki) tasub katsetada erinevaid kaadreid. Pinterestis töötavad püstkaadrid, Facebookis pigem horistaalse paigutusega (landscape - äkki maastik eesti keeles?) fotod. Instagrammi pidavat üldse ruudukujulised sobima aga siinkohal kirjutaja ei tea sellest maailmast mitte kui midagi. 

Väikese teki puhul saab ka väike inimene teki üleval hoidmisega hakkama :)

Suvel on võimalus ka tekk murule visata. Hea, et mänguasjad ka kaasas olid.

5. Tekk osaliselt või täielikult voldituna

Mulle meeldib näha tekki voldituna - see annab tekile pehmust juurde. Samas alles seda artiklit lugedes ma mõistsin, kui oluline on üks volditud pilt ka tekist teha. Minu meelest ei ole tähtis, kas täidad kogu pildi selle tekiga või ainult osaliselt - peaasi, et midagi oleks! 

Rulli keeratuna. Ehk oleks võinud ka lähemalt teha või lihtsalt mõned voldid teki sisse panna ja siis pildistada.

6.
Lapitekk mööblil

See foto on selline tüüpiline ajakirja foto tüüpi - tekk kuskil armsal mööblitükil, lapitekk voodile laotatuna või hoopis lapse mängunurga kaunistuseks. Viimasel ajal on populaarsust koguma hakanud lapitekkide redelid, millel pildistada annab - hea lihtne ja ei võta palju ruumi.

7. Tepingud

Tepinguid tasub näidata siis kui on tegu tihedalt tepitud tekiga - vastasel juhul üle 10-20 cm asuvaid tepinguid on raske ligidalt fotole püüda. Mõne teki põhiline ilu peitubki erinevates tepingutes (plokkide ja raamide puhul näiteks erinevaid kasutatud), seda tasub siis lähedalt välja näidata!

8.  Tagumine külg

Alati on hea ära näidata, mis sellel tagumisel poolel toimub. Võibolla on seal ära kasutatud üle jäänud plokid, võibolla on seal efektne kangas, mis tepingutega koos sobib näiteks lapitehnikas poole määrdumisel kasutada. 

9.  Kant

Kant, kui väga tähtis osa lapitekist, nõuab eraldi pilti! Kant on see, mis töö ilusti ära lõpetab, viimistleb ja piiritleb. Kandi vahele saab õmmelda kas logosid või kangast volditud kolmnurkasid - kõik see tasuks vähemalt ühele pildile püüda. Kandi pildistamiseks võib teki ka kokku voltida või rulli keerata ja siis pildistadagi seda äärt - kant jääb mõlemalt poolt näha kogu ilus!


Mulle meeldib aeg-ajalt kandi vahele õmmelda Kihnu tippe (tjõppe)


10. Lapitekk kasutuses

Lapitekk kasutuses pilt annab tekile soojust ja pehmust juurde. Teki võib voodile visata, juurde panna mõned aksessuaarid (kõrvaklapid, raamat, mänguasjad vms). Võib ka kellegi süles tekki pildistada. Kui aga ei ole klantsajakirjade stiilis kodu, võib sellise pildi tegemine raske olla. Tuleb nutikas olla!

Lisapilt: teki õmblemise protsessist

Mulle endale meeldib, kui vähemalt üks fotodest on ka tehtud teki õmblemise ajal. Nii armas on vaadata, kuidas kangajuppidest tervik moodustab, mis rõõmu ja soojust pakub!

Minu tekk masina all tepingute ajal.
 
Nagu pildimaterjalist näha, ei ole ma ka kõiki variante kaameraga üles võtnud. Edaspidiseks trükin omale nimekirja välja ja järgmise teki puhul proovin kõiki selle häid külgi ja omadusi näidata :)

Piltidel olev tekk on suvel õmmeldud puuvillastest kangastest, vahel on mahuline vatiin. Mõõdud olid 100x100 cm ja no nii tore oli jälle lapitekki õmmelda! Puhas rõõm sai sinna sisse! Ma soovin teki väiksele omanikule palju toredaid hetki teki seltsis!

Comments

Õmblusmamsel said…
Väga kasulik postitus! Aitäh! Seina peal pildistamise ning detailikestega ei ole mul tõesti probleemi kuid lapiteki kauniste mööblile paigutamine ei kannata mitte mingisugust kriitikat. Suured kiitused sinu tekikesele! Ülimalt nunnu!
Kadri Kivistik said…
Jaa - su tekkide puhul oleks patt tepingutest või detailidest pildid tegemata jätta! Ja blogima pead! Ma alati nii hea meelega loen :P