Skip to main content

Õmblen endale 2015: aprilli sinised pluusid

Aprill on möödunud tohutu kiirusega. Kui keegi teab, kuhu jäid kuupäevad 1-20, võiks mulle ka teada anda. Ma avastasin alles 21-sel, et ainult 9 päeva on naljakuu lõpuni jäänud. 

Lõikeid ajasin ma seekord maha lausa kolmest ajakirjast ja hunnikust ümbrikulõigetest. Kahe projektiga saan aprilli kordaläinuks lugeda. Ju siis ülejäänud hunnikule tuleb maikuus läheneda.

Esimese hooga valmis ümbrikulõigete hulgast kolmveerandvarrukatega lillemustriline trikotaažpluus. Ma vist polegi taolisi hõlmikuid varem õmmelnud ja päris tore oli tavalisele kolmeosalisele pluusilõikele lehvitada. Lillelist kangast olen varem kasutanud ühe maika uuendamiseks ja kleidiks. Seekord kasutasin juppe ja kombineerisin seljale lisaks kaks õmblust (piisavalt suuri kangatükke lihtsalt enam polnud järgi). 

Puuvillane trikotaažkangas kunagi Kangas ja Nööbi kaaluhunnikutest, sai kohe mõnuga ostetud. Ehk tuleb üks lapitud särk veel välja, vähemalt prügikasti need jupid ei lennanud. 

Pluusi lõikeks kasutasin Burda 7828 B varianti. Plaanipostituses sai see ka välja hõigatud, nüüdseks siis kaheksast plaanitust kaks tehtud. 

Olemas!

Esimese hooga õmblesin kaelaaugu äärde satsilise servaga kummipaela aga see ei töötanud sihipäraselt. Esiteks oli see oli liiga kare ja teiseks olin kummi liiga pingule tõmmanud. Lõikasin kogu kupatuse ära ja sain hakkama lihtsa tagasipööratud äärega. 

Sellele pluusile tuleb sündsuspaneel (või õlapaeltega särgik) kindlasti alla panna.


Pluus läheb maikuus ehk veel selga, suvel aga suurema kõhuga enam kindlasti mitte. Kahjuks eest hõlmikuosa ei avane piisavalt, et sellest sügisel hea imetamispluus saaks. Järelikult jääb mai-juuni lõppedes kappi paremaid päevi ootama. 

Õmblused seljal

Naljakas lugu on aga suurustega. Seoses kõhu kasvamisega olen ettevaatlik erinevate lõigete mahavõtmisega - valin ikka suurema suuruse jne. Nüüd aga avastasin, et tegelikult poleks ikka vaja olnud nii suuri lõikeid maha joonistada (seega järgmiseks korraks info endale - nr 14 on täitsa ok, nr 16 aga ikka suur).

Eelistaksin pikemat pluusi praegusel ajal

Üks ümbrikulõige seega läbi õmmeldud ja kasutamata on neid veel 14. Õnneks kolme jaoks kindel plaan ja kangas olemas, ehk suveks on number juba 11 peale kukkunud :)

Aprillikuu ajakirjade sihtotstarbelise kasutamise jaoks valisin BurdaStyle 4/2014 numbrist pluss-suuruse lõike number 136. Pluss-suuruste lõiked algavad suurusest 44, millest ma natuke väiksem olen. Pidasin plaani lõiget vähendada, kuid kuna kangast oli napilt siis läksin riskimise teed ning jätsin kõik õmblusvarud lisamata. 

Kaks koos

Tõenäoliselt puuvillase-elastaanisegu kangas on saadud kellegi hea inimese käest. Oli selline jupp, mis mõned korrad kellegi kääre näinud (paigutasin vist pool tundi sellele lõikeid nii- ja naapidi, et kõik vajalik ära mahutada). Varrukad jäid seetõttu 5 cm lühemad, kuid hetkel tundub see töötavat isegi paremini. 

Õlgade osa on natuke lai, muidu aga paras

Esiosa kaunistuskeerdu või väänet (twist top ;) ) teha oli mõnus nuputamisülesanne. Burda juhistest ei saanudki aru, õmblesin täiesti oma loogikaga. Ainuke asi, millega rahul ei ole, on esihõlma ääred. Kangas annab muudkui järele (ääred ju risti kudumise suunaga) ja asi lotendab. Pean veel natuke aru pidama, kuidas asja paremaks teha. 

Vasak hõlmaäär lainetab sellises poosis

Tänu kaunistuskeerule (-kroogetele) on kõhu jaoks mõnusalt ruumi. Pluus on piisavalt pikk kah. Täpselt selline, mida igapäevaselt hea kanda. Tõenäoliselt kasutaks sama lõiget veel, siis aga prooviks õhema kangaga mängida. 

Mulle see keerd meeldib

Üks teine aprillikuu ajakirjast maha võetud lõige ootab veel. Tahaks selle ka ikka valmis saada ning õmblemata ajakirjade arvu veelgi vähendada. Praeguseks on 33 tükki neid õnnetuid, millest ainult peas olen rõivaid õmmelnud.

Pluuse-särke on viimasel ajal mu kappi päris palju lisandunud. Nüüd on viimane aeg mõni kõhtu mahutav seelik ka õmmelda (kõik eelmine aasta õmmeldud eksemplarid on lootusetult kitsad). Eile Kangas ja Nööbis uudistamas käies lahkusin sealt veniva teksariide ja helehalli kostüümikangaga (mõlemad kaalukangaste hulgast). Mõlemast saavad seelikud. Selleks aga tuleb jälle õmmelda ja õmmelda. Rõõmuga!

Comments

Arella said…
Mõnusad pluusid! Ma vist kandiks sinise pluusi kaeluse ära või siis õmbleks silikoonkummi tagasipööratud ääre vahele.
Esta said…
See tumesinine pluus on nii ilus! Ma (mitterasedana) kujutasin kohe ette, kuidas sellega oleks ka mõnus mingi pidulaua taga istuda ja kõht punni süüa :P
Kadri Kivistik said…
Esta - ma ka vaatasin, et sügisel saab kõik üleliigsed kilod ka sinna alla ära peita :D Sellised kroogetega pluusid töötavad täis kõhu puhul vist jah suurepäraselt :P

Pean ikka kaeluse ääred venimiskindlaks tegema ja siis mõne sellise endale veel õmblema. Aitäh!
Meeli said…
Imearmsad pluusid! Sellised nunnud, millega kõlbab ka kõhuta käia :).
Õmblusmamsel said…
Tahan seda tumesinist pluusi, ütleb Õmblusmamsel, ja lõikab oma lapsukesele lõpukleiti välja. Minult on ka pool aprilli sisse vehitud. Tuleb politseisse avaldus teha.