Skip to main content

Helsingi. Omamoodi elamus :)

Moi! Või õigemini Moi. (Rahulikult.)

Pole ammu endast märku andnud. Mõni asi on küll valmis saanud, aga paljud ikka veel pooleli ja polegi nagu millestki kirjutada olnud. Peale selle pole õiget tuju ka olnud. Täna aga on põhjust ja on ka tuju. Kuigi minu näputööd siit ei leia.

Igatahes. Käisin Helsingis. Pole pikka aega välismaale saanud ja see oli kohe täitsa elamus. Seda enam, et enne pole Helsingi kangapoode külastanud. Otsisin internetis infot, aga kuidagi vähe oli seda (soome keelt kahjuks ei räägi ja seega otsisin ainult eesti ja inglise keeles). Sellepärast tahangi nüüd endale ja ka teistele huvilistele natuke üles märkida. Käin poed läbi samas järjekorras, nagu ma seda Helsingiski tegin. 

Tammiston keskuse Eurokanga kauplus
Esiteks põrutasin Vantaa poole. Sihiks oli Tammiston keskuse Eurokangas (Aadress Tammiston Kauppapuisto T1, Valimotie 29, Vantaa). Siin teemas mõned aastad tagasi oli kirjutatud, et Vantaas asub Skandinaavia suurim Eurokanga pood. Olin põnevil. Ja poodi sisenedes koheselt pettumusega löödud. Polnud see miski hiiglama suur pood. Ja tõenäoliselt polnud seda paar aastat tagasi veel olemaski - nägi kohe päris uus välja. Sellegipoolest sain seal rahulikult ringi vaadata - inimesi oli tõeliselt vähe, lastele oli oma mängunurk (mul oli poja kaasas ja tal just mõnus natuke omaette mängunurgas toimetada) ja puuvillased kangad just seal mängunurga lähedal. Hinnad tegid küll meele mõrudaks ja koheselt langesid nii mõnedki kangaostuplaanid ära. Valikut nagu oli ja nagu ei olnud ka.

 Eurokangas - mängunurk jäi vasakule minu kõrvale, kohe edasi vasakul poodi sissepääs ning paremal lauad puuvillaste kangastega.
Hinnad olid puuvillastel kangastel 9.90-12.90 €, mõned üksikud isegi kallimad. Abakhanis peaks vist odavamad olema? Eesti Tekstiili poe moodi 4.90 € meeter, ma ühtegi kangast Eurokanga poes ei näinud. Ühevärvilisi kangaid ma muidugi eraldi vaatama ei hakanud, neid leidub Tallinna poodides ka sobivais toonides. Huvi pakkusid eelkõige erinevad lastele mõeldud kangad ning kõiksugu täpilised, triibulised ja ruudulised sinised ja punased kangad. Lastele mõeldud kangad oli valdavalt Disney multikate teemalised, aga kuna ma ise neid absoluutselt ei fänna, siis otsisin pigem midagi muud. Ja natuke leidsin ka :)

Esimesest poest lahkusin sellise kotitäiega :) Üks safarikangas, kaks tükki erinevaid autodega kangaid, heledam ja tumedam sinine täpiline ning sinine lilleline kangas. Kõik puuvillased, sinised lihtsalt natuke õhemad.
Järgmisel korral Helsingisse autoga minnes sinna poodi spetsiaalselt sõitma ei hakkaks, võibolla vaataks üle teise Vantaas asuva poe (Kauppakeskus Fresko, Riihitontuntie 1, Vantaa) - äkki too on see Skandinaavia suurim..

Kamppi kaubanduskeskus asus kohe meie hotelli kõrval ja sealt leidsin ma Marimekko poe. Terve üks sein oli neil ilusti kangaid täis laotud. Näppima neid ei pääsenud. Pilte sai vaadata ainult kataloogist. Hindade kohta jagas müüja lahkesti infot. Viimased aga on neil röögatud - tavaline puuvillane kangas alates 29.90 € jooksev meeter, satiinid ja muud paremad kangad alates 39.90 € või rohkemgi. Arvestasin välja, et õmmelda endale sobiv ja meeldiv voodipesu (minu lemmiksari on Lumimarja), peaksin kangast ostma u 90 € eest. Ei, aitäh! Poodi see kangas minust jäi.

Edasi sai kesklinnas jalutatud. Õnneks nüüd oli mees ka kaasas, seega vankriga enam poodidesse sisse ei pidanud sõitma. Ja ega sellesse poodi poleks väga hästi sisse pääsenudki. Jutt nimelt poest nimega Kangaskauppa Kivi Holger, kuigi poe kohal oli silt Kankaita Tyger (aadress Fredrikinkatu 59, Helsinki). Asus teine kohe Kamppi keskuse ligidal. Poes oli lai valik erinevaid villaseid kangaid ja siidi. Puuvillaseid mitte nii väga. Aga ühe imeilusa roosidega linase kanga ostsin sealt küll ära :) Poemüüja oli väga soe ja tore inimene, kes mulle kohe ka õpetas, kuidas siidi õmmelda (kurtsin nimelt, et tal nii palju ilusaid siidikangaid, aga mina ei oska seda õmmelda). Trikiks on õmmelda siidikangas koos lõikepaberiga läbi ja hiljem paber tagant lihtsalt ära rebida. Eks tuleb katsetada teinekord :)

Paberisse sai pakitud natuke romantikat...

Kangapoega samal tänaval asus HobbyPoint'i pood ning varemalt oli seal asunud ka teine kangakauplus Aletta (mille kohta kuskilt lugesin, et seal müügil kallid sisustuskangad). Kahjuks või õnneks see hetkel kas remondis või hoopis ära kolinud. 

Sisse ei piilunud, väljast vaadates aga tundub seal küll kõike olevat. Foorumitest pärit info põhjal pidi neil olema rikkalikum pärlivalik kui Tiimaris või Sinellis, aga hinnad ka krõbedamad.

Oli pood. Enam pole. Ainult sildid on järgi.

Kuna väljas sadas sel hetkel padukat, siis pildid on nagu on. 

Mõni aeg hiljem jalutasime mööda Askarelli poest (Simonkatu 9). Neil on sarnane valik Tiimaritele, Sinellidele ja HobbyPointile. Tundub, et sellised poed on hiiglama moes. Pood oli pisike ja paksult kauppa täis topitud. Poemüüja andis lahkesti ka pildistamiseks loa. Neil oli poes isegi seda kõigile teatud satsisalli lõnga, näppisin küll, aga endale ostma ei hakanud.

Askarelli poe sisevaade

Askarelli poe sisevaade

Askarelli poe sisevaade

Simonkatu 9
Kuna jõulud tulemas (Sutsuke õmbleb juba jõululisi patju ju!), siis valisin välja hunniku kaarditoorikuid ja jõululisi kleepse. 20 halli läikivat kartongi, kolmed kleepsud ja kahed tähekleepsud läksid kokku 12 € kandis miskit :)

Jõulukaardid tulevad sel korral isetehtud :)

Õhtu poole linnas jalutades sai möödutud lõngapoest Menita. Kahjuks 10 minutit jäin hiljaks ja poodi sisse ei pääsenud. Läbi akna vaadates oli lõngade valik tohutu - poolidel, tokkides, jämedat ja peenikest, värve tohutult. Oh oleks sinna vaid varem jõudnud...

10 minutit liiga hilja... väljast tundus paljulubav pood...
Laupäeva hommikul Kamppist Forumi keskuse poole liikudes kõndisime mööda Sinelli poest (ei teagi, kas asus Yrjönkatul või Simonkatul). Õigemini lausa kahest kõrvutiasuvast Sinelli poest - ühes oli kõiksugu paberikraami, paelu jne ja teises pärleid, puiduasju jne jne. Pärlikraamide juures oli ka pisike valik lapitöökangaid.

Mõned armsad täpilised ja triibulised paelad, turvasilmad ja äge paberinurkade lõikur.

Jõulukaartide valmistamisel abiks :)

Ning lõpuks minu kirss tordil - Idakeskuse (või soome keeli Itäkeskus) Eurokangas. Asub ta Piazza teisel korrusel ja oli paras pirakas pood (suurem isegi kui Tammistonis asuv Eurokanga pood). Puuvillaste kangaste valik oli tõeliselt tore, kõiksugu siide, villaseid, trikookangaid oli igasuguses värvides. Kõigele lisaks on seal armas eestlannast müüja Sirje (kellega ma küll punnitasin hoolega inglise keeles rääkida, sest ei taibanud kohe nime vaadata :D). Minu suureks rõõmuks leidsin seal õhukese puuvillase ja sünteetika seguse voodri (või batting inglise keeles). Mulle endale mahuline vatiin kohe üldse ei meeldi - pidevalt jääb õmblusmasina all kuidagi kinni ja tihtipeale on mul sellest näpud sellest läbi lükatud, seega õhuke aga tugev lapiteki voodrimaterjal tegi mind tõeliselt õnnelikuks. Hind 9.90 € meeter, kahmasin endale kohe 5 meetrit. Näitan pilte ka :)

5 jooksvat meetrit voodrimaterjali :) Abakhanis olen näinud sarnast aga tunduvalt paksemat materjali.

Tehniline info :) Murelikuks teeb ainult see käsitsipesu soovitus. Huvitav kas pesumasina käsipesu programmiga võib?

Puuvillase ja mingi sünteetika segu. Tõeliselt ägeda mustriga kangas :) 12.90 € meeter.

Tudumõmmikud.

Kangajääkide kastis leitud lilleline tükk puuvillast kangast

Eurokanga puhul meeldivadki mulle need sildid, mis ostetud kangastele külge pannakse. Seal on kõik ilusti näha - mida ostsid, palju ostsid, mis maksis ja kuidas hooldada. Eestis võiks keegi ka sellise süsteemi oma kangapoodi teha :) 



Nüüd kokkuvõtvat blogipostitust kirjutades leidsin netis selle Eurokanga Skandinaavia suurima poe aadressi ka - iseasi, kas see seal alles veel on, sest foorumipostitus oli kirjutatud 2006-dal aastal:

The largest fabric shop in scandinavia is in Vantaa (according to the eurokangas website anyway)

The adress is:
Eurokangas - Kangastavaratalo (Petikko)
Petikontie 6
01720 Vantaa

Käimata jäi mul aga Matan Tekstiili pood, mille aadressi kirjutasin küll üles aga ajapuudus tuli kätte. Asub see Hämeentie 5, Helsingi. Järgmine kord astun läbi :) 

Kui keegi oskab ajakohast infot nende kahe kohta anda, siis oleksin tänulik! :)

Lõpetuseks võib täitsa öelda, et jäin enam-vähem rahule. Oleks nagu veel midagi tahtnud - sellist erilist. Oleks tahtnud rohkem spetsiaalseid lapitöökangaid näha, aga kahjuks ei osanud paremini otsida või neid lihtsalt ei müüdagi. Järgmise kangapoodide reisi võiks ette võtta Inglismaale või hoopiski USA-sse. 

Suur saak! :)

Kõiksugu poodide soovitused on kommentaaridesse teretulnud. Postitus saigi nii iseenda kui teistele infoks kirjutatud :)

Comments

Ülle said…
Väga põnev reportaaž...lugesin huviga ja peaks ütlema, et kerge kadedus närib hinge su saagi pärast :) Nüüd jääb siis oodata valmistoodangut!
Anonymous said…
Oleks hea, kui selliseid põhjalikke reportaaže oleks kõikide maailma maade kangapoodide kohta, iial ei tea, kuhu reisida tuleb! Mulle meeldib su saagist kõige rohkem siniste teetassidega kangas - kohe põnev, mis sellest kyll saada võib.
Kadri Kivistik said…
Aitäh Ülle ja Karoliinahv! Esimesed asjad juba Soome kraamist tehtud :P Sinine kangas võlus mind ka - ostsin täiesti ilma tagamõtteta, nüüd silitan ja mõtlen, et mis sellest küll saab...