Skip to main content

2018 - plaanid ja lubadused

Ma olen nimekirjade inimene. Just lõpetasin päevikusse õmblustööde nimekirja tegemise, mis kõik peaks enne jõule valmis saama. Siinset nimekirja järgmise aasta lubaduste kohta olen mõttes juba paar nädalat kokku pannud. Mõtteid ja tahtmisi on üksjagu, iseasi, kas need kõik valmis saab.

Iseenesest nimekirjade 100% (mitte) realiseerimine mind nii väga ei morjenda - ilma selleta poleks ka ju midagi valminud, nimekiri aga annab ette head pidepunktid ja paneb paika mingi ajagraafiku. Mõnikord tean juba nimekirja tehes, et kõik pole saavutatav ja saan rahus uusi plaane luua.

Järgmise aasta õmblemistele ja blogimisele mõeldes innustab mind enim Anu blogis sel aastal toimunud pühapäevased õmblemised. Iga uue nädala alguses valmis tal üks postitus, kus olid pildid nädalavahetusel tehtud õmblustest. Imetlusväärne järjekindlus!

Seega üritan nüüd kokku panna oma järgmise aasta lubadused.

2018

  • Koostan õmbluspäeviku ja täidan seda jooksvalt. 

    Õmbluspäevikuid on nii palju müügis ja erinevad tegijad on sisu koostanud omamoodi aga mul oleks natuke siit ja natuke sealt vaja, et oleks just see õige. Seega plaanin selle ise koostada, trükkida lasta ja siis seda sujuvalt täitma hakata.

    Koostamiseks leian ideid ja soovitusi nendelt lehtedelt: Simplicity Vintage, Making a Sewing Journal, Gertie, SewMamaSew ja Google: sewing diary, sewing planner jne. Mul on algus tehtud oma figuuride lehtedega, sealt vaja vaid edasi minna :) 
 
Ehk on nendest abi õmbluspäeviku koostamisel :)

  •  Koristan ja organiseerin oma õmblusnurga.

    Praegu on kangaid siin-seal kapinurkades ja karpides, niidid pusas ja paelad on omaette pesa loonud. Tegelikult nagu ruumi oleks kui asjad saaks õigesti paigutatud ja enam kasutatavad tarvikud kättesaadavamates kohtades asuks. Kangaste osas tuleks kriitilise pilguga üle vaadata, lõngad samamoodi - kõik, mis ei kõneta, tuleks müüki panna. Praegu lõngad hõivavad suure ja sügava kummutisahtli, mida saaks palju otstarbekamalt kasutada.

    Häid nippe leiab Craftsy postitusest, kuidas tuba organiseerida ja korras hoida. Koristamise ja organiseerimise boonusena saan hea ülevaate oma kangastest ja ehk mõnda aega hoian veidi raha kokku ka :P

Millalgi novembri lõpus või detsembri alguses oli meeletu hullumaja. Õnneks nüüd on asi palju puhtam :)

  •  Osalen õmblusalastel kursustel ja täiendan enda oskusi. 

    Ükskõik, mis suunal aga aasta jooksul võiks vähemalt ühe kursuse läbida ja ühe veebikursuse ka läbi teha. Veebikursused on praegu eriti popid kõikide inglise keelt rääkivate õmblejate seas ja kui ma leian ägeda kursuse, siis panen end kirja ja proovin järgi. Kindlasti muljetan pärast oma blogis ka sellest. Eestis aga tahaks ära käia mõnel mantli õmblemise kursusel ja selle käigus endale ainulaadse mantli õmmelda. Mantli jaoks kangad seisavad kapi otsas ja koid purevad need varsti juba ära...  

  •  Õmblen heategevuseks. 

    Ma olen siiani olnud suhteliselt isekas õmbleja ja õmmelnud enamasti iseendale. Viimasel ajal on küll perele ka üht-teist valmis saanud, lapse kooli laadale sai õmmeldud kaarte jms aga järgmiseks aastaks mõlgub mõttes üks konkreetsem idee. Kirjutan sellest siis, kui tulemus on ette näidata. 
Koolilaada jaoks kaartide õmblemine oli käsil. Pisikese summa saime annetatud Nõmme Loodusmaja heaks :)

  • Õmblen väljakutset pakkuva projekti. 

    See võiks olla kasvõi seesama mantel, mille kursuse võiks võtta. Teine variant oleks õmmelda üleni tihetepitud lapitekk (no vähemalt 150x200cm mõõdus). Või kolmas variant: õmmelda mõnest "raskest" kangast pidukleit (näiteks kreppkangas pakuks kindlasti juba piisavalt pinget). Miks mitte kõik kolm?
 
  • Õmblen endale kuue esemega mini-kollektsiooni asjadest, mida saab omavahel kombineerida ja koos kanda (kleit, seelik, püksid, paar-kolm pluusi, jakk või kardigan).

    Ma tahtsin juba sel aastal millegi taolisega valmis saada aga tundub, et see plaan lükkus edasi. Kollektsioonis peaks olema kindlasti püksid ja seelik, paar pluusi, kleit ja mingi jakk, mis sobiks nende kõikide eelmiste asjade peale. See oleks selline komplekt, mille saaks kotti kaasa pista ja olla mitu päeva reisil/puhkusel ilma, et rõivaste pärast muretsema peaks. 
 
  • Õmblen iga päev natuke. 

    Kui õmblusmasinat tööle ei saagi, siis planeerimist, korrastamist ja asjade välja lõikamist saan ikka teha. Seda muidugi juhul, kui ma just päev otsa kodunt eemal pole :)

  •  Koostan nimekirja asjadest, mida tahaksin õmmelda. 

    Nagu näha, siis jõuan ikka nimekirjadeni tagasi. Sellesse nimekirja lisaks tõenäoliselt teksad, mantel, tihetepitud tekk, mõned beebitekid, "nagu lapitehnikas" kardinad jne. Seda nimekirja saab jooksvalt täiendada kuude kaupa aga põhiline võiks aasta alguses kirja saada.

  •  Kannan enda õmmeldud rõivaid. 

    Tegelikult ma teen seda juba nagunii ja pea igapäevaselt aga see on tore ja hea lubadus, mida jätkata. Me Made May-st tõenäoliselt siin eraldi postitusi tegema ei hakka ja kannan peale maikuu ka teistel üheteistkümnel kuul enda õmmeldud rõivaid ja aksessuaare ning tunnen end seda tehes hästi. Püüan rohkem rõhku panna oma stiiliga sobivate rõivaste valmistamisele ja "viisakamate" rõivaste õmblemisele. 
 
  • Külastan näitusi, mis on õmblemisega seotud. 

    Sel aastal oli meil fantastiline reis Prantsusmaale rahvusvahelisele lapitöömessile. Neli päeva meeletult palju inspiratsiooni, toredaid kohtumisi ja mälestusi eluks ajaks. Ehk järgmine aasta võimalus jälle mõnda messi külastada või vähemalt Eestiski näitusi näha. Viimaseid nii 1-2 tükki lisan oma lubadustesse. Enne aastavahetust tuleb kindlasti sammud seada Vanalinna Katre Arula näitust vaatama:

    Minge ka vaatama!


Mulle see nimekiri täitsa meeldib. Üht-teist on veel, mis plaanis on aga seda näeb juba jooksvalt. Nüüd tuleks see välja printida ja õmblusnurka üles seada. Nõnda oleks eesmärgid silme ees ja ei läheks niisama kaduma.

Mis teil järgmiseks aastaks plaanis on?

Comments

Anonymous said…
Tere Kadri! Olen sinu postitusi hoolega jälginud ja tahan öelda,et ka palju innustust saanud.Oskad oma mõtted ja ideed nii kenasti kirja panna.Kui käsitöö on "haigus"nagu mul see kipub olema siis saan väga hästi ka sinu vaimustusest aru eriti õmblemise osas.Jah, kahjuks on plaanid alati suuremad kui aeg võimaldab.Kuid vaatamata sellele soovin sulle ilusat,rõõmsat ja teguderohket aastalõppu ja käsitöökat uut aastat!!!
Sinu uusi postitusi ootama jäädes
Astrid
Kadri Kivistik said…
Oi, kui armas! Aitäh heade soovide eest, Astrid! Eks see käsitöö ole jah nagu haigus aga see-eest nii hea haigus, millest rõõmu nii endale kui teistele :) Mul on nii hea meel lugeda, et olen kedagi innustanud.
Kai ja Epp said…
Teed märkmikust ikka müügiks pdf-i ka, onju? Ma oleks klient! 😀
Kadri Kivistik said…
Peab vaatama, kuidas asi üldse välja tuleb :D Kui tuleb nii hea, et jagaks, siis ma võtan ühendust ;)