Skip to main content

Paar mütsi pikitud reisimuljetesse

Nagu eelmise postituse lambapiltidestki näha on, saime Eesti kestva talve vahele ka natuke päikest. Minnes oli lumi maas ja tulles sadas lörtsi. Kevad on meil ju ainult kalendri järgi ;) 

Hotelli kõrval pargis... Ikkagi lemmikud "soojamaalilled" :D


Sihtkohaks valisime Araabia-Aasia ja Euroopa piirimaa Türgi. Uus riik mulle, numbriks 30 :) Tõeline reisufänn, nagu ma olen, uurisin ja puurisin eelnevalt netist infot nii riigi kui selle elu-olu kohta. Sihtpunkt oli küll kuurortis, aga mõneks päevaks sai rattad alla ja sealt välja. 

Damlatas'e koobas hotelli ligidal. Aastaringne temperatuur 23 kraadi ja õhuniiskus üle 90%.

Esimese kohana külastasime mägedes või õigemini mägede vahel asuvat Sapadere kanjonit. Meie õnneks polnud turismi hooaeg veel avatud ja tõenäoliselt sinna mägikülakeste vahele palju turiste ka ei satu. Kohalikke oli aga väga huvitav jälgida - naistel pead kaetud kirjude siidirättidega, lapsed jooksmas, mõni ema süles magamas... Mehed istumas majade ees, lehmad-kuked-kanad ümberringi askeldamas.

Parkimisplatsi kõrval pisike kärestik

Kanjon ise oli aga võimas, veemühin kurdistas kõrvu ja kevadine veerohkus silmadele hea vaadata. Kõrgete kaljude vahel kärestiku kohal kõndides tundsin end sipelgana.



Mägiteedel sõit, mägikülad ja terasspõllud, kohalikud inimesed ja mõnusalt hiliskevadine/varasuvine ilm ja loodus jätsidki kõige sügavama mulje.Türgi meenutas mulle ühtaegu Araabia Ühendemiraate, Mehhikot kui ka Vahemereäärset Hispaaniat. Eks ta olegi segu kristlusest ja islamist, pürgimas Euroopasse aga samas jäädes traditsiooniliselt ikka Araabia maaks... Selline mõnus kultuuriline segu. 

Kividest laotud

Teistest päevadest jäid meelde kõiksugu mustrid - Side linnakeses sai pildistatud Rooma impeeriumi aegseid varemeid (mis tänapäeval aeg-ajalt ikka ilusti savi ja kividega üle mätsitakse, et oleks mida rahvale näidata :D), kus samuti ohtralt ornamente leidus. 





Tänu heale valgusele sai nägemine iga päevaga paremaks, pidevalt väljas olles vahtisime kaugusesse ja arvuti taha jõudsin ainult siis, kui väikemees magas. Sedagi ainult päevasündmuste kirja panemiseks. Mustritest vaimustudes suutsin isegi palmilehte endale põnevaks mustriks pildistada :)


Õhtuti nokitsesin üht mütsi heegeldada. Reisi viimaseks päevaks jõudsin isegi valmis, kuid pähe proovides avastasin, et siiski liialt suur. Harutasin üles ja hetkel seisab poolikuna mul laual. Õnneks enne reisi olin sarnase rohelise mütsi heegeldanud ja poja sai päikese eest siiski kaitstud :)

Rannaliival koos mänguasjade ja kurja silma vastase kaitsesilmaga :)


Poja õnneks on mütsil ka nokk. Kohalike lapsesõbralikkus ja musitamine ei meeldinud noormehele kohe mitte ja seega oli väga hea noka taha end ära peita. 

Sedasi nuusutatakse lilli :)

Heegeldajat nägin ka tänaval. Palusin kenasti luba pildistada ja tädike ei osanud selle peale muud, kui naeratada ja veelgi kiiremalt heegeldama hakata. Armas!

Pärlitega sallike tuleb siit. Kõrvaloleval laual olid sarnased ka müügil.
Vaibameistreid võis kohata iga vaibapoe ees. Mõni töötas hoolega, teine poseeris :)

Ühel õhtul jalutades kohtasin ka teist vanemat kohalikku naisterahvast, kes juuspeenest niidist midagi tegi. Arvan, et tegu oli nõelpitsiga, kuid kahjuks pilti teha sel hetkel ei taibanud. Meelde jäi veel see, et naisterahvas istus ilusti kaetuna (pahkluudest kuni pealaeni) heegeldatud tekiga kaetud pargipingil. Oleks hea kaader olnud... 

Sooja päikese all ja valguses on ikka palju mõnusam oma käsitööd pildistada :)

Lõputult kaadreid sain teha aga enda päris esimesest heegeldatud mütsist, mis mingisugusel naljakal või mittenaljakal põhjusel polegi siia blogisse jõudnud. Kandnud olen kord või paar. Pole lihtsalt minust seda mütsikandjat inimest kui õues piisavalt soe paljaste kõrvadega ringi lasta :)



Meile kõigile, kes Eestimaale ka natuke värvi ootame - paar lillekest koos piisa veega! :)




PS! :)
Poja mütsi noka heegeldamisel oli väga suureks abiks see leht ja foto. Aitäh!

Comments