Skip to main content

Tuunika ja kleit Ottobre 2/2013 ainetel

Seekord toon blogis päevavalgele ühe Ottobre Woman 2/2013 järgi õmmeldud tuunika ja kleidi. Alguses oli kohe plaan kleit õmmelda, aga kätte sattusid teised materjalid, mida jätkus vaid tuunika jaoks. Tänu sellele olin kleiti õmmeldes palju targem. Tuunika kirju kangas kunagi ammustel aegadel ostetud Kangas ja Nööbi kaalukangaste hulgast (puuvill+elastaan) ja ühevärviline must tellitud FB Disainkangaste tellimise grupist.

Hõlmad on lõigatud kahekordsest kangast

Antud lõike puhul on ülemine esiosa kahekordsest kangast, alumine kroogitud. Ülemise osa paelad lähevad teineteise tagant läbi ja siis tuleb need rinna all õmblusesse kinnitada. Sedasi on kaelus selga tõmmates ilusti pingul ja ei vaja mingit eraldi särgikest alla hoolimata sellest, et suhteliselt sügavalt lahti on. Paelaotsad tuli krookida ja küljeõmblustesse kinnitada. Selja taga osa on samuti ülemise ja alumise osa vahele õmmeldud lihtsalt kahekordne toru, mis nõudis krookimist. Kroogitud kangas aga peaks/võiks olla õhem kui mu tuunika puhul kasutatud elastaaniga puuvillane trikotaažkangas (tõenäoliselt u 200-220 g/m2), sest see jääb kangelt hoidma ja tuunikat kandes peab neid krookeid muudkui kohendama. 

Tuunika pikkuses selline kangaste kombinatsioon täitsa töötab, särgi pikkuses aga tõenäoliselt mitte.

Kirju kangas on voldituna selja keskel ülemise ja alumise osa vahele õmmeldud, alumine osa on lisaks veel kroogitud.
Mõlemad "paelad" on kinnitatud küljeõmblustesse, mis teeb võimatuks esiosa sõlme pingutamise (kui peaks vaja olema).

Teadsin, et kleidi jaoks mõeldud kangas on õhem ja hoiab kindlasti paremini, kuid sealt edasi läks mõte rändama. Miks peab üldse neid esiosa paelu õmblustesse kinni õmblema? Miks ma neid pikendada ja selja taga kinni siduda ei võiks? Arvestasin, et paelad pean vähemalt 30-40 cm pikemad tegema ja asusin kleiti välja lõikama. 

40 cm algsest lõikest pikematena lõigatud paelad.

Kleidi kangas on eelmine (või üle-eelmine - aeg möödub liiga kähku) aasta tellitud Aliexpressist. Kangas on viskoosi ja elastaani segu, langeb hästi ning seljas on mõnus ja pehme. Muster on väga korrapärane ja seetõttu üritasin mõlemad esiosa ülemised tükid eriti täpselt ühtemoodi välja lõigata. Tundub, et läks õnneks!

Muster jookseb kahel pool kaelust täpselt samamoodi.

Ma olen oma kleidi lõike puhul tehtud muudatustega väga rahul! Paeltele lisaks võtsin krookeid veidi vähemaks (muidu olen jälle nagu 7 kuud rase naine sellise lõikega, seal läheb õhkõrn piir, kui palju on juba liiga palju kangast ja krookeid kõhul). Tänu seotavatele paeltele on kleiti ka mugavam selga panna ja kaeluse saab täpselt nii pingule tõmmata kui parasjagu vaja on.

Kui hõlmad keerdu sidumata on.
Ilusti seotuna. Veidi krookeid, palju mustrit ja ilusad värvid!

Ma tahan selle lõike järgi endale veel kleite õmmelda. Järgmisena ehk püüan varrukateta variandi teha, millega suvel ringi lehvida. Pean ainult endale meelde jätma, et kleidi õige pikkuse saamiseks piisab vaid tuunika lõike 25cm võrra pikendamisest. Või tasuks hoopis rohkem pikendada ja üks mõnus maani kleit õmmelda?

Esiosa paelad seljal kokku seotuna.

Kandsin kleiti Nukuteatris "Väikest printsi" vaadates. Hiiglama mõnus! Etendus loomulikult. Kleidi unustasin sootuks kui laval nii palju mõtlemist pakkuv etendus lahti rullub. Sobilik nii täiskasvanutele kui lastele. Hea, et endal erinevas vanuses lapsed on, saan palju teatris käia ;)

Nukus käidud. Pildid tehtud väikse vaataja poolt.

Comments

Kai ja Epp said…
See paelte küljeõmblusesse kinnitamata jätmine tasus end ära, see tegi kleidi ikka veel ägedamaks! Hästi mõnus kangas tundub olema, tundub tõesti, et muster klapib ning selline "väike" asi annab nii palju juurde!