Skip to main content

Pükstest ja flatlock õmblusest

Esiteks pükstest. Õmblesin kummalegi poisile paari - ühele tudupüksid (suuremad), teisele dressipüksid. Täpselt nii nagu vajadus oli. Viimased Lego kanga tükid said sinna peale ära paigutatud ja mingid kitsad ribad läksid ainult prügikasti. Teised kangad tulid ka jääkide kastist, saigi viimast natuke tühjemaks. Peaks niimoodi mõned särgid ka tegema, saaks ruumi juurde. Lõiked Ottobrest omaloominguga - taskuid tegelikult pole. Ega siis magamise ajaks midagi tasku pisteta!

Isetu ja kaudselt isekas õmblemine :)

Tegelikult aga tahtsin kirjutada oma overloki kasutusvõimalustest - ma nagu teadsin ja nagu ei teadnud ka, et pea iga overlokiga saab flatlock ehk vist lameõmblust teha. Igal juhul üks õhtu istusin Youtube lehe taha, leidsin sobiva video (link) ja seejärel hakkasin oma overlokiga katsetama. 

Flatlock ühelt ja teiselt poolt.


Flatlock ehk lameõmblus on ilma noata (nuga tuleb alla keerata) kolme niidiga tehtav õmblus overlokil, mis väga hästi venib. Ühel pool jäävad niidid risti-rästi ja teisel pool tekib nagu redel. Sõltuvalt esemest võib mõlemat poolt pealmisel poolel kasutada. Minu masinal töötas asi kõige paremini nii:
  • lasin noa alla (osadel masinatel tõstetakse üles hoopis), et see kangast ei lõikaks
  • võtsin maha parempoolse nõela niidi
  • keerasin niidipinged vastavalt: vasakpoolse nõela niidipinge 0, alumised niidid mõlemad 7
  • voltisin kanga õigesti, paigutasin selle niimoodi talla alla, et natuke jääks niidid nagu ripakile õmmeldes ja asusin katsetama
  • kui õmblus sai tehtud, tõmbasin volditud kanga lahti ja venitasin need niidid ühel poolel pikaks. Niimoodi jäi ainult õmbluse keskele väike volditud triip (pruuni kanga pildilt ka näha natuke), mis aga üldse ei sega.

Niidipinged 0, 7, 7 :)

Kangas volditud nii :) Kirjeldada nagu küll ei oska

Niimoodi lameõmblusega tegin ümber abikaasale õmmeldud särgi allääre (sest topeltnõelaga tehtud õmblus ei veni nii palju ja tal oli see juba katki tõmmatud). Nüüd ei ole miskit probleemi, et õmblus ei veni :D Kõikidel järgmistel asjadel, mis peavad hästi venima, kasutan ka kindlasti seda õmblust! Ma olen nii rahul, et asja käsile võtsin ja selgeks sain. Loodan, et teile ka abiks!

Comments

Anonymous said…
Kadri, huvitav lahendus, katsetan homme oma Berninaga
Kadri Kivistik said…
Muidugi katseta! Kui tekib küsimusi, siis Youtubes on väga palju erinevaid õpetusi selle jaoks ja siit võid ka küsida - kui oskan/tean, siis ikka aitan :)