Skip to main content

2018 kokkuvõte

Aasta alguses seadsin endale hulgim eesmärke, nüüd on aeg need üle vaadata. Kirjutasin lõikude lõppu sinisega kommentaarid, mis õnnestus, mis mitte.


***
Kirjutasin pika postituse, mida aastaks 2018 luban ja kopeerin pidepunktid siiagi - siin saan jooksvalt täiendada ja maha kriipsutada juba tehtut :) 

2018

  • Koostan õmbluspäeviku ja täidan seda jooksvalt. 

    Õmbluspäevikuid on nii palju müügis ja erinevad tegijad on sisu koostanud omamoodi aga mul oleks natuke siit ja natuke sealt vaja, et oleks just see õige. Seega plaanin selle ise koostada, trükkida lasta ja siis seda sujuvalt täitma hakata.

    Koostamiseks leian ideid ja soovitusi nendelt lehtedelt: Simplicity Vintage, Making a Sewing Journal, Gertie, SewMamaSew ja Google: sewing diary, sewing planner jne. Mul on algus tehtud oma figuuride lehtedega, sealt vaja vaid edasi minna :)

    23.01: Õmbluspäevik on koostatud, jaanuaris ka hoolega täitsin seda. Nüüd on 11 kuud (ja natuke rohkem) vaja veel sama tubli olla. Blogis näitasin õmbluspäevikut siin: Õmbluspäevik 2018
Kokkuvõte: kasutasin oma päevikut ja täitsin hoolega ehk 6 kuud. Suvekuud jäid tühjaks, samuti midagi kevadest ja midagi sügisest. Ikka ja jälle pöördusin päeviku poole tagasi, kuid kahjuks igapäevaseks harjumuseks veel ei saanud. Samas tunnen, et kui seda kasutan ja ilusti näpuga järge ajan, saab palju rohkem tehtud ja ma olen väga rahul endaga.
  • Koristan ja organiseerin oma õmblusnurga.

    Praegu on kangaid siin-seal kapinurkades ja karpides, niidid pusas ja paelad on omaette pesa loonud. Tegelikult nagu ruumi oleks kui asjad saaks õigesti paigutatud ja enam kasutatavad tarvikud kättesaadavamates kohtades asuks. Kangaste osas tuleks kriitilise pilguga üle vaadata, lõngad samamoodi - kõik, mis ei kõneta, tuleks müüki panna. Praegu lõngad hõivavad suure ja sügava kummutisahtli, mida saaks palju otstarbekamalt kasutada. 

    Häid nippe leiab Craftsy postitusest, kuidas tuba organiseerida ja korras hoida. Koristamise ja organiseerimise boonusena saan hea ülevaate oma kangastest ja ehk mõnda aega hoian veidi raha kokku ka :P

    23.01: Nii õmblusnurgake kui ka poja toas suured kastid ja kapitäis kangaid on koristatud, sorteeritud ja organiseeritud. Täna sai ka juba tunnike-paar õmmeldud, oli mõnus küll :) Blogis kirjutasin oma suurpuhastusest ja näitasin pilte siin: Puhas algus.

Koristasin, organiseerisin, ajasin uuesti sassi. Enne jõule mujal kodus suurpuhastust tehes sai õmblusnurk jälle väga sassi aetud ja seega jaanuaris alustan samast kohast nagu eelmine aasta :D Ma tegelikult üldse ei muretse - kui see ideaalselt korras oleks kogu aeg, siis ma järelikult ei teeks seal tööd :)

  • Osalen õmblusalastel kursustel ja täiendan enda oskusi.  

    Ükskõik, mis suunal aga aasta jooksul võiks vähemalt ühe kursuse läbida ja ühe veebikursuse ka läbi teha. Veebikursused on praegu eriti popid kõikide inglise keelt rääkivate õmblejate seas ja kui ma leian ägeda kursuse, siis panen end kirja ja proovin järgi. Kindlasti muljetan pärast oma blogis ka sellest. Eestis aga tahaks ära käia mõnel mantli õmblemise kursusel ja selle käigus endale ainulaadse mantli õmmelda. Mantli jaoks kangad seisavad kapi otsas ja koid purevad need varsti juba ära...
Veebikursused jäid kahjuks sel aastal ära. Tegelikult käisin ja uurisin, aga pealehakkamist polnud nii palju, et oleks mõne aktiivselt läbi teinud. Küll aga arendasin end edasi ja uurisin testõmblejate kohta. Neid tulemusi võib ehk sel aastal blogis näha.
  •  Õmblen heategevuseks. 

    Ma olen siiani olnud suhteliselt isekas õmbleja ja õmmelnud enamasti iseendale. Viimasel ajal on küll perele ka üht-teist valmis saanud, lapse kooli laadale sai õmmeldud kaarte jms aga järgmiseks aastaks mõlgub mõttes üks konkreetsem idee. Kirjutan sellest siis, kui tulemus on ette näidata. 
Tulemus järjest koguneb. Pean selle kindlasti selle aasta plaani võtma!
  • Õmblen väljakutset pakkuva projekti. 

    See võiks olla kasvõi seesama mantel, mille kursuse võiks võtta. Teine variant oleks õmmelda üleni tihetepitud lapitekk (no vähemalt 150x200cm mõõdus). Või kolmas variant: õmmelda mõnest "raskest" kangast pidukleit (näiteks kreppkangas pakuks kindlasti juba piisavalt pinget). Miks mitte kõik kolm?
Oh, oleks neist ükski valmis saanud! Ai-ai, vitsa mulle!
  • Õmblen endale kuue esemega mini-kollektsiooni asjadest, mida saab omavahel kombineerida ja koos kanda (kleit, seelik, püksid, paar-kolm pluusi, jakk või kardigan).

    Ma tahtsin juba sel aastal millegi taolisega valmis saada aga tundub, et see plaan lükkus edasi. Kollektsioonis peaks olema kindlasti püksid ja seelik, paar pluusi, kleit ja mingi jakk, mis sobiks nende kõikide eelmiste asjade peale. See oleks selline komplekt, mille saaks kotti kaasa pista ja olla mitu päeva reisil/puhkusel ilma, et rõivaste pärast muretsema peaks. 
Jaa, palun andke aega, et ma sel aastal saaks selle valmis! Plaan on nii hea, mõned kangadki sinna valitud, kuid kuhu need teod jäid?
  • Õmblen iga päev natuke. 

    Kui õmblusmasinat tööle ei saagi, siis planeerimist, korrastamist ja asjade välja lõikamist saan ikka teha. Seda muidugi juhul, kui ma just päev otsa kodunt eemal pole :)
Ei, see ei täitunud. Mõni päev oli tuba nii sassis või ühel/teisel olemine selline, et masina taha saada olnuks tõeline luksus! Lisaks kaotan ma end aeg-ajalt raamatutesse ära... Tea, kas sedasi see eesmärk kunagi üldse täidetud saaks. Ehk olin lihtsalt liiga ambitsioonikas?
  •  Koostan nimekirja asjadest, mida tahaksin õmmelda. 

    Nagu näha, siis jõuan ikka nimekirjadeni tagasi. Sellesse nimekirja lisaks tõenäoliselt teksad, mantel, tihetepitud tekk, mõned beebitekid, "nagu lapitehnikas" kardinad jne. Seda nimekirja saab jooksvalt täiendada kuude kaupa aga põhiline võiks aasta alguses kirja saada.
Oi, neid nimekirju on mul palju. Poolikute tööde omad, ootavate tööde omad, igasuguste heade ideede omad, tahan kohe õmmelda tööde omad. Täidetud vähemalt 500%! :D
  •  Kannan enda õmmeldud rõivaid. 

    Tegelikult ma teen seda juba nagunii ja pea igapäevaselt aga see on tore ja hea lubadus, mida jätkata. Me Made May-st tõenäoliselt siin eraldi postitusi tegema ei hakka ja kannan peale maikuu ka teistel üheteistkümnel kuul enda õmmeldud rõivaid ja aksessuaare ning tunnen end seda tehes hästi. Püüan rohkem rõhku panna oma stiiliga sobivate rõivaste valmistamisele ja "viisakamate" rõivaste õmblemisele. 
Minu õnneks ei möödu vist päevagi, kus mul midagi enda õmmeldut seljas poleks. Nii tore on jälle kapist enda õmmeldud rõivaid võtta ja nendes end hästi tunda. See plaan on kindlasti järgmiseks aastaks ka!
  • Külastan näitusi, mis on õmblemisega seotud. 

    Sel aastal oli meil fantastiline reis Prantsusmaale rahvusvahelisele lapitöömessile. Neli päeva meeletult palju inspiratsiooni, toredaid kohtumisi ja mälestusi eluks ajaks. Ehk järgmine aasta võimalus jälle mõnda messi külastada või vähemalt Eestiski näitusi näha. Viimaseid nii 1-2 tükki lisan oma lubadustesse. 
Jaa! Seda sai tehtud. Kuigi oleks võinud VEEL rohkem! Ma tean kohe kindlalt kahte päeva, kus laiskus ei lasknud mul end Vanalinna vedada...

Püüan jooksvalt seda lehte täiendada ja seeläbi eesmärke kogu aasta silme ees hoida. Tegusat aastat kõikidele!


***

Kokkuvõttes: võin vist aastaga rahule jääda. Alati saanuks paremini. Alati võiks vinguda. Ma parem proovin järgmine aasta oma nõrkade kohtadega rohkem tööd teha ja realistlikumad ootused seada. Näiteks, et lõpetan KÕIK oma poolikud tööd :D

Head uut aastat!

Comments