Skip to main content

Rootsi põimingu algus (töövahendid ja materjalid)

Mina jõudsin rootsi põimingu tehnikani tänu ühele IT-s läbiviidud pakivahetusele. Pidin paki tegema Susale ja blogisid uurides avastasin tema Rootsi vaimustuse. Natuke otsingut ja ahastust ning jõudsin põimingu tehnikani.

Vaimustusin hetkega, masendusin ka - päris õiget kangast meie poodides ei leidu. Õigel huck-kangal ei ole ruudud täpselt üksteise all, vaid on rea kaupa nihkes. Sellele kangale on loodud imeilusaid mustreid, kuid selle nihke pärast ei saa neid üks-ühele vahvelkangale üle kanda.

Huck-kangas.

Eestimaal kõige lihtsamini kättesaadavam sarnane kangas on vahvelkangas. Neid on erineva kvaliteediga, kuid minu jaoks tundub kõige parem olevat 80 cm laiune ja enamasti 6.4€ jooksevmeeter maksev vahvelkangas. Ta on piisavalt tugev, niidid on ühtse jämedusega ning ruudud on ikka kõik ühesuurused. Olen teinud põimingut ka viletsamale kangale - kord oli võimalik ainult ühe jämeda niidi alt läbi põimida, teinekord pidi võtma 4 peenikest korraga. Kaugelt vaadates pole lugu, aga ise tead, et asi pole päris õige...

Odavama kanga ebaühtlane pind... Lõngaks Steinbach Wolle Capri.
Kvaliteetne kangas. Põimides tasub minna 3 keskmise kõige pikema koeniidi alt läbi. Lõngaks Madame Tricote Camilla.

Alati on võimalus ka osta valmis rätik. Selverites müüakse selliseid pehmeid vahvelrätikuid, kuid nendele põimimine pole just mee lakkumine. Rätiku kangas on veniv ja seetõttu tuleb palju jälgida lõnga pinget (et ei jääks lokkima ega liialt pingule). Sellisel juhul tasub rätik peale pesu kõvasti ära triikida, siis on põimimine natuke lihtsam.

Selverist valmis rätik. Põiming Steinbach Wolle Batik lõngaga.

Esimese asjana pesen kanga läbi. Pesumasinas ja 40 kraadiga. Kuivatan ja triigin. Seejärel lõikan u 52 cm laiusteks tükkideks. Nendele saab põimingut tegema hakata :)

Põimingu tegemiseks kasutan puuvillaseid lõngasid (lemmikud on Capri, Almina, Camilla). Lõnga jämedus võiks olla 50 gr = 120-160m kanti. Mida tihedama mustri plaanid teha, seda peenem lõng tuleb võtta. Capri näiteks üle 3-4 korra samast aasast hästi läbi ei mahu - kisub kõrvalolevad ruudud vildakaks.

Põimingu jaoks on mõnus kasutada tömbi otsaga ja suure silmaga nõela - puuvillane lõng läheb ilusti silmast läbi ja tömp ots ei lase nõelal kangast läbi minna ja ei kipu koeniiti läbistama.            

Hea kangas, hea nõel.

Lisaks on vaja veel kääre, mõõdulinti ja ka üks haaknõel kulub ära. 

Edasi juba uues postituses :)

Comments

Drex said…
Tore, Ma nüüd hakkan ka selle tehnikaga katseama
Ennike said…
Ma olin seda oodanud...
Egater said…
On küll ilus ja ahvatlev, aga ei saa endale uut "nuhtlust" lubada.
Tervitustega Siret Hiiumaalt
PS: tööproov pole veel edasi edenenud, aga küllap sul juba midagi ilusat edeneb.
Kadri Kivistik said…
Põiming pole ju üldse nuhtlus.. See on lihtsalt üks fantastiline ajaveetmisviis! :P PS. Mu tööproov seisab ilusti kaustiku vahel - täpselt seal, kuhu ma ta loengust lahkudes panin :D