Skip to main content

RP: Mustriskeemi lugemine. Rombimuster.

Olen tükk aega mõelnud, et kuidas ja mida täpsemalt edasi õpetada. Vahepeal sai antud üks väga äge õpituba Ülenurmes ja seda tagantjärgi analüüsides jõudsin selgusele. Pealegi sain eile just kinnitust, et siiani olen õpetused ilusti loetavalt kirja saanud ja see andis tõuke uueks postituseks :)

Põimimiseks pead kõigepealt valima mustri. Selles postituses annan ette rombi mustri. Rombi muster on suure mängumaaga - kõikvõimalikud erinevad värvikombinatsioonid (mis tekitavad illusiooni, et osad rombid on väiksemad, teised suuremad), erinevad lisamustrid nii rombide sisse kui äärtesse.

Tegelikult on kogu muster juba näidise pealt loetav :)

Nüüd märgid rätikul keskmise püstise koeniidi haaknõelaga. Soovitan keskkoha märkida umbes 5-7 cm kaugusel rätiku alläärest. Sellest mõni sentimeeter kõrgemal alustadki põimimist.

Rombide mustriskeem.

Mustriskeemil on numbritega märgitud kõik kohad, kus pead lõngaga koeniitide alt läbi minema (soovitavalt siis 3 keskmise koeniidi alt, jälgi, et lõng ei läheks läbi kanga tagumisele poolele). Samuti on märgitud liikumissuund. Rombimustri tegemist alusta keskmistest lõngadest, mis skeemil punasega näidatud (näidisel on alustatud alumise kollasega), ja liigu kõigepealt alla. Kui alumine rida on tehtud, võid kohe põimida ka ülemise kollase ja saadki esimesed rombid kokku. Näidisel on nö kolmekordne romb - ehk siis 3 erinevat tooni lõnga alumistel sakkidel ja samuti ülemistel. Sina võid teha ka ühe-, kahe- või kasvõi kümnekordsed.

Lõnga pikkus ~50 cm ühe poole jaoks. Kogu laiuses rätiku põimimiseks läheb siis vaja 1m lõnga.  Lõngapikkus sõltub ka sinu kangast, konkreetsest lõngast, sinu põimingu tugevusest. Seepärast ongi kõik lõngakulud umbkaudsed.

Põimi lõnga nii, et kangas ei jääks kokku kiskuma ega lõng koeniitide vahel lokkima.

Juhul, kui tegid põimingu käterätiku toorikule, lõpeta põimimine u 4 cm enne küljeäärt ära ja vii lõng kanga tagumisele poolele. Kui kogu põiming on valmis, siis lõika ülejäänud lõngad küljeäärega samal kaugusel ära ja keera kanga äär kaks korda sisse ja õmble kinni. Põimingu kohal jälgi, et pööratud kangaäär jääks täpselt teisele poole toodud lõngade peale ja õmblusega saaksid kõik lõngaotsad ilusti kinni.

Kui aga tegid põimingut valmis käterätikule, siis vii lõngad õmblusvaru vahele ja õmble mööda eelmist õmblusjoont lõngad kinni.

Järgmine postitus proovin lõpetamise osas illustreerivaid pilte ka näidata! :) Seniks aga põimige rombid valmis!

Lisan siia ka erinevad rombidega rätikud, mis valminud töötubades käinud isetegijate sõrmede vahel:
Susa oma
Lukumetuku rätik
Sunray rätik
Külli rätik
Lossipreili kaunid rätikud
Meka rätik imeilusa kootud pitsiga
Malle ehk Silpsolpsu kaks imelist rätikut


 ... kindlasti on veel, hetkel kohe ei tule meelde :)

NB!! Ja kui sa midagi oled siinse õpetuse järgi valmis teinud, siis pane kommentaaridesse link ka! Lisaksin need hea meelega siia õpetuse juurde teistele ka vaatamiseks :)

***

Hea suurte ruutudega paberi eest tahan tänada Estogirlie't! :) Printisin selle hallina välja ja skeemi skännisin sisse. Parem kui pildistades! Ja kui arvutijamadega ühele poole saan, siis saan rahumeeli ülejäänud mustrid ka ilusti sisse skännida :)

***

Isetegijas on üks äge kalender :) Teate ikka jah? Ma sain ka päkamütsi pähe ;) Sellest pikemalt järgmises postituses...

Ilusat kolmandat adventi!


PPS. Kõik ettepanekud, küsimused ja kommentaarid õpetuse paremaks muutmiseks on väga oodatud! Ja soovid - milline mustritest järgmisena? ;)

Comments

Meeli said…
Aitäh! Ma sain ka lõpuks oma tulemuse vormistatud: http://kudumishoolik.wordpress.com/2012/12/17/tikkimisest/
Parem hilja, kui mitte kunagi :D.
Malle said…
Mina sain ka oma Ülenurmel alustatud rätiku pildistatud ja veel ühe juurde tehtud! :)
Lugemist ja vaatamist leiad mu blogist:
http://www.isetegija.net/index.php?ind=blog&op=home&idu=26&singlepost=111137