Skip to main content

Kõrvits. Kõrvits! Kõrvits?

Mul on kõrvitsa hooaeg kätte jõudnud. Nimelt seisid mul senini elutoas ja köögis ilusti kaks keskmise suurusega kõrvitsat. Kuniks ma avastasin, et varsti-varsti võtavad nad jalad alla ja kõnnivad minema. Mustad laigud oli mõnda kohta peale ilmunud ja seega tuli midagi ette võtta. Kõrvitsatoidud mõttes istusin ma arvuti taha. Kuskohast mujalt ikka siis infot saada tänapäeval? Oma hoidiste raamatutest leidsin küll marineeritud kõrvitsate retsepte, aga ausalt öeldes pole nendeni veel hetkel jõudnudki :)

Valmis keetmiseks!
Esimesest kõrvitsast sai osa keedetud ja püreena sügavkülma pandud. Teine osa moosiks-marmelaadiks keedetud. Viimane on täiesti vaimustava maitsega - kõrvitsa-apelsinimoos. Tegelikult on selles veel sidrunit ja roseepipart ka, kuid apelsini ja kõrvitsa maitse on üle kõige. Retsept on pärit siit. Sealt blogis leiab üldse väga põnevaid toite ja tegemisi :P


Mina naudin oma moosi koos piparkookidega. Viimastest kirjutan mõni järgmine kord :)

Veel sai tehtud kõrvitsa-sinihallitusjuustu pirukat. Oli hea, kuid mitte vaimustav. Järgmine kord paneks juurde kas sinki või riivjuustu (või mõlemat...) ja soola kindlasti rohkem :) Retsept pärit Nami-nami avarustest.

Pirakas pirukas :)
Õigustatult on Nami-namis kiidetud vürtsikaid kõrvitsaküpsiseid. Kasutasin muscovado suhkrut ning jätsin vanilli ära. Minu jaoks täiesti vaimustavad präänikud :) Mu poja sõi ka neid kahe suupoolega nii et maa matsus... Tahan kindlasti neid veel küpsetada.

Poja taldrikul veel viimased...
Täna hommikul lõin noa teisele kõrvitsale sisse. Pisike osa sai ära jagatud, ülejäänu läks puhastamisele ja tükeldamisele. 4,5 liitrit keetsin püreeks (mida ka agarasti laiali juba jagan) ja üks osa ootab külmkapis homset. Siis saab poodi sidrunit tooma ja pärast moosi keetma. Pisike tükk kõrvitsast leidis tee ühepajatoitu, teine natuke suurem tükk aega passis täpselt püreesupiks. Viimase jaoks ei kasutanudki ühtegi retsepti. Panin keema paar tükeldatud kartulit, paar porgandit, sibula. Hiljem lisasin suure hunniku kõrvitsat ja püreestasin koos mõne lusikatäie Merevaiguga. Selline meie tavapärane püreesupp - maitset annavad puljongikuubik, ingver ja muskaatpähkel :P Kaunistuseks said seekord peekoniribad. 

Sekund hiljem leidis supp juba tee kõhtu...
Kõrvitsaseemned on pestud ja kuivavad küpsetuspaberil. Plaanis on müslit teha ja ka lihtsalt neid röstida. Püreest on plaanis küpsetada kõrvitsasaia, kõrvitsa-šokolaadikooki ja kõrvitsa-toorjuustukooki. Veel tahaks teha Ameerikamaa kõrvitsakooki pisikeste mugavdustega (aga sellest kirjutan kunagi hiljem jällegi) ning pastat kõrvitsa- ja peekonikastmega  (viimase lingi all veel palju kõrvitsatoite).

Palju toredaid kõrvitsaretsepte leiab Perenaise kõrvitsakogumikust, Nami-Nami kokkame koos kõrvitsateemast. Kõrvitsa säilitamisest juttu siin

Head isu! :P

Kaks suurt kõrvitsat ootavad oma järge - järgmisel nädalal... 

Comments

Lugeja said…
Kas "Memmele mõeldes" luuletus on M. poolt hiljuti kirjutatud?
Kadri Kivistik said…
"Memmele mõeldes" postitus ei kuulu kommenteerimisele. Sellepärast seal kommentaarid lubatud polegi ja ma tänan, kui minu soovi edaspidi aksepteeritakse.

Kui kellelgi on häid ideid kõrvitsa osas, siis ma hea meelega loeks neid! :)
Ennike said…
Minule maitsev väga see keeks:

http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/2010/10/korvitsakeeks.html

Soovitan proovida!